Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Σάμουελ Μπακ: Προσφέροντας μαρτυρία


Σάμουελ Μπακ: Προσφέροντας μαρτυρία
FREE photo hosting by Fih.grΤο όνομά μου είναι Σάμουελ Μπακ. Είμαι Εβραίος και ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά γεννήθηκα στο Βίλνιους, όταν ανήκε στην Πολωνία. Όταν γεννήθηκα, ο Χίτλερ καταλάμβανε την εξουσία στη Γερμανία. Το 1933 τον προώθησαν κύματα βαθιάς δυσαρέσκειας και φρενιασμένοFREE photo hosting by Fih.grυ εθνικισμού. Τεράστια πλήθη τον επευφημούσαν, σαν να ήταν Θεός. Προτιμούσαν να αγνοήσουν το ακριβό τίμημα που συνόδευε μια τέτοια επιλογή. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ήμουν ένα αγόρι 5 ή 6 χρονών. Και όλα αυτά τα απειλητικά γεγονότα συνέβαιναν πέρα από τα σύνορα της χώρας μου. Στο όμορφο και φιλικό σπίτι μου η ζωή συνεχιζόταν όπως συνήθως. Συχνά καθόμουν σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι, περιβαλλόμενος από μια στοργική οικογένεια. Και άκουγα αυτές τις λέξεις: «Αυτό δεν μπορεί ποτέ να συμβεί εδώ…» Δυο χρόνια μετά οι Ναζί όρμησαν στο διαμέρισμά μας. Έσυραν τη μητέρα μου κι εμένα στο Γκέτο. Δολοφόνησαν τον πατέρα μου, τον παππού και τη γιαγιά μου. Δολοφόνησαν πολλά προσφιλή μέλη της οικογένειάς μου. Δολοφόνησαν περίπου το 95% των Εβραίων της Λιθουανίας, το πιο υψηλό ποσοστό στην εξόντωση των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης.
Σάμουελ Μπακ

Δεν λυπήθηκαν αναρίθμητους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, Τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές και άμαχο πληθυσμό γενικά – με μια λέξη, εκείνους που εμπόδιζαν την πορεία τους προς την καθολική εξουσία.
Σήμερα είμαι ένας από τους λίγους τυχερούς επιζώντες που μπορούν να προσφέρουν μαρτυρία. Το κάνω με την τέχνη μου, τις διαλέξεις μου και τα γραπτά μου.
Σήμερα, οποτεδήποτε οι παλιοί, απειλητικοί και οικείοι τόνοι οποιασδήποτε φασιστικής ή νεοναζιστικής νοσταλγίας επιστρέφουν,
είτε διακηρύσσονται στα αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά ή ελληνικά –
μια ανατριχίλα με διαπερνά.
Πότε θα ενημερωθούν οι λαοί; Πότε θα κοιτάξουν στον καθρέφτη της ιστορίας;
Πότε θα διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος;
Γιατί το χειρότερο μπορεί να συμβεί εδώ, και πιο σύντομα από όσο νομίζουμε!
Σάμουελ Μπακ, Γουέστον, Μασαχουσέτη, 5 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου